PiercingFör att få göra en piercing hos mig ställer vi vissa krav:

-Du MÅSTE för piercing med kanyl ha fyllt 15 år. Gäller även om målsman skulle tillåta det.

-Du får INTE vara alkohol- eller drogpåverkad.

-Du får INTE ha några blod- eller hudsjukdomar som kan smitta.

-Du MÅSTE meddela oss om  du äter blodförtunnande mediciner, t.ex Varan.

-Du MÅSTE meddela oss om du har allergier som kan påverka läkningen.


Avbokning av tid

Självklart kan det alltid dyka upp något som gör att man inte kan komma på sin bokade piercingtid.

Avbokning sker då senast 24 timmar innan bokad tid, detta för att vi ska ha möjlighet att hinna få in någon annan på den tiden, det är många som väntar på att få komma in och pierca sig.

Påminnelse via sms (såvida inga tekniska problem förekommer) kommer två dagar innan vilket underlättar vid avbokning. Bekräftelse på bokad tid kommer samma dag.

Vid sjukdom är det förstås svårare att vara så förutseende men meddela oss så tidigt som möjligt samma dag så vi slipper sitta och vänta i onödan.

OBS! Vid underlåtelse att komma utan att ha meddelat oss eller sen avbokning kommer fullt pris för piercingen att debiteras.

Allmänt

Vi hjälper så klart gärna även till med byte av smycke. Eget smycke går bra att ta med men är det så att du vill köpa ett smycke hos oss innan så kom i god tid till din piercing så du hinner välja innan din bokade tid startar. Likaså bör du komma i tid till din bokning, kommer du mer än fem minuter för sent kan det vara så att vi tyvärr inte hinner med din piercing den dagen då tidsmarginalerna är ganska små.


Generella råd och läktider

Din nya piercing läker inte av sig själv. Det viktigaste för att den ska läka så fort och så bra som möjligt är att du sköter om den. Det är viktigt att du sköter om dig själv också. Lever du hälsosamt, äter rätt och motionerar samt undviker nikotin och alkohol så läker piercingen fortare.

Det tar oftast 4-6 veckor, men kan ta upp till ett år för din nya piercing att läka beroende på var den sitter, vilken typ av smycke som använts och framför allt hur du sköter den efteråt. Piercings från halsen och upp läker fortare om du ligger med huvudet högre än hjärtat då du sover, palla gärna upp huvudet lite med kuddar. Det är enligt många också bättre att ha en barbell eller labret i piercingen under läkningsperioden än en ring på de allra flesta ställen i kroppen. Ringen rör sig och irriterar då vävnaden mer samt för med sig smuts in i den nygjorda piercingen. Det är också större risk att en ring fastnar i något.

Generella råd om hygien

Rör inte din nya piercing annat än då du rengör den och aldrig med händer som inte är nytvättade. All kontakt med andras kroppsvätskor samt oral kontakt med den under tiden den inte är läkt som t ex kyssar är förbjuden. Drick inte heller ur samma flaska eller glas som någon annan. Undvik tättsittande kläder och allt som begränsar luftflödet till området. Undvik kontakt med smutsiga lakan eller överkast. Att leka med, dra i eller trycka på din piercing kommer att irritera den och förlänga läkningen. Innan din piercing har läkt, häng inte heller för tunga smycken i den.

Man ska inte rengöra piercingen för ofta, mer än två gånger dagligen är inte bra. Man ska inte röra den annat än då man ska rengöra den. Den kan bli förstörd och irriterad om man rengör den för ofta och inte lämnar den ifred. Piercingen ska rengöras med tvål och ljummet vatten, alternativt med koksaltlösning. Munskölj används för att rengöra tungpiercings, dock ej starkt munskölj, som t.ex Listerine och liknande. Klorhexidin, desivon och preparat som innehåller alkohol är inte bra att använda. De är alldeles för starka för din piercing och torkar ut den för mycket så att det blir hudsprickor som bakterier kan ta sig in i. Tvål och vatten samt koksaltlösning är de absolut bästa och skonsammaste sätten att läka en piercing.

När man rengjort piercingen baddar man den alltid torr med en ren kompress eller pappershandduk, inte med en handduk som innehåller en massa bakterier. Det går bra att lufttorka den också. OBS: Torka ej hårt.

Läkningstider

Ögonbryn

Läktid: 6 till 8 veckor
Tänkvärt: Undvik slag och var försiktig när du tar av och på tröjor.


Läpp/labret

Läktid: 6 till 8 veckor

Tunga

Läktid: 3 till 6 veckor
Tänkvärt: Ha is i munnen dom första dagarna för att dämpa svullnaden. Ät mjukmat dom första dagarna. Skölj munnen med mineralvatten eller saltvatten.


Bröstvårta

Läktid: 3 till 6 månader

Näsvinge

Läktid: 6 till 8 veckor

Öra

Läktid: Beroende på placering kan läktiden variera stort. Ett hål i mjukdelen av örat tar ca 6 till 8 veckor medans ett hål i brosket kan ta upp till 8 veckor eller mer.

Septum

Läktid: 6 till 8 veckor

Navel

Läktid: 3 till 12 månader
Tänkvärt: Använd inte trånga byxor eller skärp dom första månaderna. Om irritation skulle uppstå, täck din piercing med en kompress och låt den vila ett par dagar.

Genital

Läktid: 3 till 6 veckor
Tänkvärt: Tvätta enbart med mild tvål. Använd inte stark sårtvätt. Ha helst inte sexuell kontakt under dom första veckorna av läkning.